Namnet Marengo

Det är många som har undrat om Marengo betyder något speciellt, eller om det bara är ett påhittat namn. För det första ska jag säga att det inte är jag som har döpt Marengo. Han fick ett namn när han hittades, helt enkelt för att det är enklare så. Man behöver kalla djuret för något i dess ”journal” och med ett namn så vet alla inblandade vem man pratar om. Visst skulle man kunna kalla hemlösa djur för nummer också, men det är ju väldigt opersonligt. Det är ju trots allt levande varelser det handlar om.

Den som adopterar det hemlösa djuret får förstås byta namn om den önskar, men eftersom jag inte från början hade planerat att behålla Marengo så kallade jag honom helt enkelt för det namn han hette när han kom till mig. Dessutom tycker jag att det är ett fint namn, som passar honom. Det var en i personalen på katthemmet som Marengo dumpades utanför som kom på namnet. Marengo var tydligen en vit arabhäst som reds av Napoleon Bonaparte, och han fick sitt namn efter slaget vid Marengo i Italien.

Efter det bar han Napoleon i många slag. Han sårades många gånger men lyckades alltid återhämta sig. Napoleon och Marengos sista slag tillsammans var vid Waterloo år 1815 och där tog Marengos krafter slut. Han lämnades på krigsfältet och togs om hand av engelsmännen som sedan sålde honom till general J.J. Angerstein. Angerstein försökte avla på Marengo men misslyckades med detta. Marengo dog 38 år gammal och hela hans skelett, utom en hov, finns bevarat på National Army Museum i Sandhurst. Av hoven tillverkades en snusdosa som general Angerstein skänkte till officerarna vid gardesbrigaden. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *