Lydnad

Förutom agility så tränar jag och Marengo gärna lydnad tillsammans. Agility handlar mycket om detaljer och att punktträna moment, men lydnad tar momentträningen ytterligare en nivå. I agility ska hunden lära sig hur och när den ska ta ett utpekat hinder, men det finns ändå ganska mycket spelrum när det gäller utförandet. Den måste till exempel inte hoppa exakt i mitten av ett hopphinder. I lydnad är de små detaljerna väldigt viktiga, och där gäller det till exempel inte bara att hunden går vid sidan i det fria följet, utan den måste gå i exakt rätt position. Inte för långt fram och inte för långt bak, och så ska den vara rak i kroppen.

Här har vi alltså ännu fler detaljer. Däremot är det ju ingen tidtagning, utan det baseras på poäng, så det är lite olika förutsättningar kan man säga. Agility är svårt för att man måste göra saker i farten, och lydnad är svårt för att man måste pilla otroligt mycket i detaljer för att få det bra. Men båda sporterna handlar väldigt mycket om samarbete. Hunden måste helt enkelt tycka att det är roligt att lyssna och att vara till lags, och det är just därför som jag tycker att båda sporterna är så roliga.

Marengo älskar nämligen att träna och samarbeta. Han är väldigt lyhörd och mån om att göra rätt, men har samtidigt en självständighet som gör att han också kan prestera i de moment som kräver att han tänker själv. Han är helt enkelt en väldigt mysig och rolig hund att träna med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *