Läskiga ljud

Marengo brukar vanligtvis inte vara så berörd av ljud. Visst kan han rycka till om det smäller någonstans i närheten och han är inte överförtjust när raketerna skjuts på nyårsafton, men han brukar ändå släppa det ganska snabbt och det är det som är det viktiga tycker jag. Så länge han inte blir paniskt rädd eller är rädd väldigt länge efter att han har hört något så får man skatta sig lycklig ändå, för tyvärr finns det ju hundar som mår väldigt dåligt av ljud som raketer, skott, åska och annat.

Så på så sätt har vi tur, och därför blev jag lite förvånad när Marengo började reagera ganska starkt på att det sprängs här i närheten. Han blir liksom orolig och börjar gå omkring som om han försökte hitta källan till ljuden. Jag skulle inte kalla honom rädd direkt, men berörd och lite obekväm. Ljuden är egentligen inte så jättehöga, inte om man jämför med raketer, men jag misstänker faktiskt att det är vibrationerna han känner av snarare än ljuden. Jag googlade lite på vibrationer och sprängning och kom bland annat in på www.metron.se där det står att vibrationer sträcker sig långt. Och hundar är ju väldigt ”känsliga”. Hundar (och även andra djur) kan ju till exempel känna av jordbävningar och sådant väldigt tidigt. Så jag tror faktiskt att det är vibrationerna han blir lite konfunderad av. Det är inte likt Marengo att reagera så mycket på ljud.

Tips för raketrädda hundar på nyårsafton!
Om du har en hund som är väldigt rädd för raketer kan du göra som en mängd andra djurägare – bo på hotell på Arlanda på nyårsafton! Eftersom Arlanda är en flygplats finns det restriktioner för hur nära man får skjuta raketer. Det innebär en tyst nyårsafton för de som bor på hotellet. Man måste vara ganska snabb att boka dock för det har blivit väldigt populärt (här kan man läsa en artikel om det), men det kan ju finnas liknande saker på andra flygplatser också eventuellt. Något att kolla upp för den som vill låta sitt djur slippa den hemska natten, och det är ju alltid roligt att bo på hotell!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *