En bra hundfilm: Marley & Me

Det finns en hel del filmer som handlar om hundar. När jag var ung älskade jag till exempel ”Den otroliga vandringen” (eller ”Homeward bound: The incredible journey” som den heter på engelska). Den tycker jag förresten fortfarande är väldigt bra (både ettan och tvåan), men nu för tiden föredrar jag att se den på originalspråk istället för dubbad till svenska. Att hundarna och katten är dubbade gör förstås inget eftersom de ändå inte rör på munnen, och det handlar ju mest om djuren, men jag gillar ändå originalrösterna bättre än de svenska (även om Martin Timell gör ett bra jobb som Chance, fast å andra sidan – det är svårt att slå Michael J. Fox!).

Hur som helst så vill jag här tipsa om en film som kanske passar en vuxen publik lite bättre. Eller i alla fall en vuxnare publik. Filmen heter ”Marley & Me”, ”Marley och jag” på svenska, och den är baserad på en bok som är skriven av John Grogan. Filmen (och boken) handlar om Johns liv när hunden Marley gör entré i det. Marley är en labrador som visar sig vara en riktig värsting till hund. Vi får följa John och hans fru Jenny i deras liv när Marley växer upp.

Det är fin historia som både handlar om roliga saker och om sorgliga saker. Den handlar om livet helt enkelt, och om världens värsta hund, som John säger om Marley. Men trots att Marley är omöjlig att uppfostra och trots att han äter upp inredningen, rymmer, blir utsparkad från lydnadskursen och helt enkelt är en väldigt svårhanterlig hund så är han ändå älskad av sin familj. Och även om Jenny för en tid önskar att Marley ska flytta så inser hon snart att trots alla hans dåliga sidor så är han en del av familjen.

John Grogan spelas av Owen Wilson och Jenny Grogan spelas av Jennifer Aniston. Här är en trailer till filmen.

Jag har både läst boken och sett filmen, och som vanligt när jag läser en bok som sedan blir film så tycker jag att boken är bäst. Där får man liksom så många fler detaljer som en film aldrig kan ge. Men jag tycker definitivt att filmen är väldigt bra och att den är en bra version av boken. Det är en film (och en bok) att både skratta och gråta med. Som hundägare kan man känna igen sig i mycket, även om varken Marengo eller min förra hund Disa ens kom i närheten av att vara lika ouppfostrad som Marley är.

Det som gör den här filmen så speciell är förstås att den är baserad på ett verkligt liv. Marley har verkligen funnits, och han var verkligen så som han beskrivs i boken och filmen. Visst, vissa saker är kanske kryddade eller omgjorda, men mycket av det tror jag är helt sant. Och det är fint att John Grogan vill dela med sig av sitt liv i både med och motgångar. En väldigt sevärd film och en väldigt läsvärd bok! Ska ni läsa boken rekommenderar jag dock att ni gör det innan ni ser filmen. Det är så trist att läsa en bok när man redan har en uppfattning om hur saker och ting ”är”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *