Agility

Marengo älskar att träna, och han behöver också träna för att må bra. Alla hundar behöver få använda både kroppen och huvudet för att bli harmoniska, men vissa raser och individer kräver det mer än andra. Om vi inte tränar på ett tag blir Marengo lätt uttråkad och kan då ta på sig egna uppgifter som han tycker är passande (som till exempel att försöka stjäla mat ur soppåsen), men med det sagt så är det förstås också viktigt att träna passivitet med sin hund. Att lära sig att vara passiv och att det inte händer något är minst lika viktigt som att träna, för vad ska man annars göra om man till exempel blir sjuk och inte orkar aktivera hunden?

Hur som helst så är Marengo en ganska aktiv hund som tycker om att få jobba, och det vi gör mest är agility och lydnad. Agility är ju en ganska fartfylld sport, men om man bara tror att det handlar om fysik så tror man helt fel. Visst måste hunden vara i bra form för att ta sig fram snabbt över banan, men otroligt mycket handlar om att lära hunden att följa signaler. På agilityplanen har man inte tid att stanna och visa, så det gäller att hunden lyssnar och förstår när man ropar och pekar.

Mycket tid måste alltså läggas på att träna olika signaler, och på att lära hunden hur man tar sig genom/över hinder. På balanshinder måste man till exempel vidröra kontaktfälten (för att undvika att hundarna hoppar av hindret för tidigt) och i slalomen måste man börja från rätt sida av första pinnen. Själva springet på banan är egentligen en väldigt liten del av träningen. Istället handlar det om att nöta moment och att lägga mycket tid på samarbetet. Hunden måste vara ganska självständig på banan eftersom det inte går att styra den i alla små detaljer, men det måste också vara otroligt lyhörd.

Hindren på en agilitybana ska tas i en viss ordning och på ett visst sätt, och ibland kan det till exempel vara så att man ska springa runt ett hinder och ta det från andra hållet. Hunden kan alltså inte bara springa fram till ett hinder utan måste titta och lyssna på föraren för att se hur den ska ta hindret. Och hindren står ju dessutom ganska tätt, så om hunden inte lyssnar på föraren vet den inte vilket hinder som står näst på tur. Titta till exempel här, 2:20 in i klippet, där hunden ska ta ett hopphinder som i en logisk och naturlig följd skulle ha tagits från andra hållet.

Agilityn på Crufts är väldigt roligt att titta på, så om ni vill se mer har ni ungefär 40 minuter agility i det där klippet och så finns det massor med mer agility på Crufts Youtube-kanal, från olika klasser och från många olika år. Crufts är ju världens största hundutställning, och de har också massor av agility. Jag och Marengo har tävlat lite med varierande resultat, men mest tränar vi faktiskt för att det helt enkelt är så himla roligt! 

One Comment

  1. Lotta skriver:

    Marengo är ju superduktig på Agility 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *